екзема, нервно-психическо развитие, жълтеница при новородени бебета

Бебета с екзема – риск от алергии, астма и сенна хрема 

Прочетена: 169 пъти

Бебетата с екзема могат да развият хранителни алергии, астма и сенна хрема

 

Екземата при бебета може да е признак, че детето ще развие повече алергии.

Ново изследване в списанието Pediatrics, потвърждава феномен, известен като “алергичен марш”. Става въпрос за пример, който описва начина, по който алергиите са склонни да се развиват и прогресират при деца, като се започне от бебешка до 3-годишна възраст.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Проучването е анализирало данни от медицински досиета, събрани между 1999 г. и 2020 г. за повече от 200 000 деца. То е установило, че децата са били диагностицирани за първи път с екзема, наричана също и атопичен дерматит, средно на 4 месеца. 

Следват диагнози на хранителни алергии. Те причиняват симптоми, вариращи от копривна треска до анафилаксия – животозастрашаваща алергична реакция, която засяга цялото тяло и може да причини подуване и затваряне на дихателните пътища. Била е откривана и астма. Тези болести са били регистрирани на възраст около 13 месеца. На 26 месеца, децата развиват алергичен ринит или сенна хрема. В редки случаи малките пациенти могат да развият пета алергия, наречена еозинофилен езофагит, до 35-месечна възраст.

Доктор Станислав Габришевски, сътрудник в Отделението по алергия и имунология в Детската болница във Филаделфия е ръководил въпросното изследване. Лекарят казва, че „алергичният марш“ не означава, че всяко дете, което има екзема, със сигурност ще развие всички описани дотук алергии.

„Всяко дете е различно. Някое може да има една алергия, друго може да има две, трето може да преболедува от всички“, обяснява доктор Габришевски.бебе с екзема, нервно-психическо развитие, Плачещо бебе, причини

Около 1 от 5 деца има един от тези видове алергии. Това ги прави едно от най-често срещаните хронични заболявания при невръстните. Изследователите твърдят, че малко над 13% от децата притежават поне два типа алергични състояния. 

Тези проучвания са полезни както за родителите, така и за лекарите. Медиците могат да наблюдават по-внимателно децата, развиващи екзема в ранна възраст, за други алергии по-късно.

„Екземата в ранна възраст е рисков фактор №1 за развитие на алергии по-късно в живота, много повече отколкото историята на заболяванията в семейството.“ Думите са на доктор Ручи Гупта, директор-основател на Центъра за изследване на хранителни алергии и астма в Северозападния университет и Детската болница Лури в Чикаго.


  1. Защита от слънце за коса и кожа през лятото
  2. Цветята далии срещу диабет
  3. 5 здравословни навика за дълголетие
  4. Афти в устата – 4 основни симптома
  5. Афти в устата – 4 основни симптома
  6. Как да подобрите паметта си?

onlinemedicine.bg