антихистамин

Антихистамин, лекуващ множествена склероза

Прочетена: 178 пъти

Антихистамин възстановява увредена мозъчна тъкан и лекува множествена склероза

Изследователи са тествали антихистамин без рецепта, който би могъл да лекува множествена склероза (МС).

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско установиха, че пациенти с МС, лекувани с клемастин, показват леко увеличение на миелиновата вода в мозъка. Нейното нарастване демонстрира възстановяване на миелина.

Доктор Ари Грийн, медицински директор на Центъра за множествена склероза и невровъзпаление на UCSF и член на Институт по невронауки Weill заяви следното:

„Това е първият пример за възстановяване на мозъка при хронично неврологично състояние, документиран на ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).“

В изследването 50 пациенти с множествена склероза били разделени на две групи. Първата група получавала антихистамина клемастин през първите три месеца от изследването. Втората група го приемала в продължение на три до пет месеца.

Изследователите установили, че миелиновата вода се е увеличила в първата група, след като на участниците е даден антихистамин. Продължила е да нараства като количество, дори след като са спрели приема на лекарството.

Във втората група е имало намаление на миелиновата вода в първата част на проучването, докато на хората е давано плацебо. Но нивата и се повишили, след като тестваните са започнали да приемат клемастин.

Изследователите са разгледали corpus callosum при тяхното най-ново проучване. Това е частта от мозъка, която свързва дясното и лявото полукълбо и притежава високо съдържание на миелин.

Те открили, че имало значително възстановяване извън видимите лезии, обикновено свързани с множествената склероза. Клемастинът действал в този случай чрез стимулиране на стволовите клетки, произвеждащи миелин.

Доктор Ари Грийн каза:

„Клемастинът може да бъде само частично ефективен при дозите, които можем да използваме.“

„Има вероятност да действа седативно, което може да е особено нежелателно при пациенти с множествена склероза. Надяваме се, че ще бъдат разработени по-добри лекарства. Но клемастинът се оказа препаратът, който показа, че ремиелинизацията е възможна.“

Изследването е публикувано в списание PNAS – издание на Националната академия на науките на САЩ.


Може да прочетете още за:

  1. Рефлекси – как нашите мозъци възприемат движещи се обекти?
  2. Мъжете със слаб сексуален живот имат проблеми с паметта
  3. Стимулация на стволовите клетки – лек при оплешивяване
  4. Нов вид лечение за шум в ушите – тинитус
  5. Ново проучване за забавяне процеса на стареене на мозъка

onlinemedicine.bg