антиоксиданти и храна здравословен живот

Антиоксиданти и храна – 4 от най-важните продукти в диетата ви

Прочетена: 152 пъти

антиоксиданти и храна здравословен живот

Акценти в статията

Антиоксиданти и свободни радикали

Свободните радикали са силно реактивни молекули, които могат да увредят клетките и да допринесат за развитието на заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания и Алцхаймер. Те се образуват като страничен продукт от нормалните метаболитни процеси в тялото, както и от външни източници като замърсяване, UV радиация и цигарен дим. Свободните радикали могат да причинят увреждане на ДНК, протеини и липиди, което води до възпаление и клетъчна смърт.

Антиоксидантите са молекули, които неутрализират свободните радикали чрез даряване на електрон, като по този начин стабилизират свободния радикал и го предпазват от причиняване на увреждания. Тялото има свои собствени антиоксидантни защитни механизми, като ензими и витамини, но в някои случаи може да са необходими външни източници на антиоксиданти.

Повече антиоксиданти с храната.

Храните с високо съдържание на антиоксиданти могат да бъдат полезни за предотвратяване на увреждане на клетките и органите, преждевременно стареене и появата на дегенеративни заболявания. Боровинки, нар, малини и прасковите са само няколко примера за плодове с високо съдържание на антиоксиданти.

  1. Боровинките са особено богати на антиоксиданти, по-специално флавоноидите антоцианини. Те също така съдържат фибри, витамини С и К и магнезий, което ги прави отлична храна за контрол на теглото. Проучванията показват, че боровинките могат да намалят риска от увреждане на ДНК, да забавят процеса на стареене и да подобрят сърдечно-съдовото здраве
  2. Наровете също са с високо съдържание на антиоксиданти, по-специално на съединенията пуникалагин. Доказано е, че облекчават хроничното възпаление от храна, което допринася за развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и Алцхаймер. Доказано е, че наровете намаляват образуването на атеросклеротични плаки, понижават кръвното налягане и предотвратяват сърдечно-съдови инциденти, като инфаркт и инсулт.
  3. Малините са чудесен източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване развитието на рак. Проучванията показват, че те могат да подобрят съдовото здраве и да понижат кръвното налягане. Консумацията на малини също е свързана с подобряване на функцията на мозъка, което може да подобри паметта и да забави когнитивния спад в напреднала възраст.
  4. Прасковите са нискокалорична алтернатива за контрол на нивата на кръвната захар. Те са с високо съдържание на бета-каротин, което може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и да забави появата на заболявания, свързани с възрастта. Прасковите също имат високо съдържание на вода и фибри, което подпомага храносмилането и са отлични за хора с хипертония, поради ниското съдържание на сол и високото съдържание на калий.

 

Някои от полезните ефекти на антиоксидантите за организма ни

Консумирането на храни, които са богати на антиоксиданти, може да помогне за неутрализирането на вредните свободни радикали и да предотврати увреждането на клетките и органите, преждевременното стареене и появата на дегенеративни заболявания. Важно е да се отбележи, че балансираната диета, която включва разнообразие от плодове и зеленчуци, е от решаващо значение за получаване на широка гама от антиоксиданти и други полезни хранителни вещества. Освен това е важно да се избягват вредни навици в начина на живот, които генерират прекомерни свободни радикали, като тютюнопушене, консумиране на нездравословни хранителни вещества, както и за, може би, ваша голяма изненада – прекомерно излагане на слънце.

 

Автор: д-р Цанко Стефанов

Още от същата категория:

дихателна недостатъчност, астма, задух, кашлица, сухи свиркащи хрипове, хрипове, свиркащо дишане

Дихателна недостатъчност – патофизиология и клинична картина

[wpcode id=”8881″] Дихателна недостатъчност – състояние, при което дихателната система не изпълнява една или и двете си основни газообменни функции – насищане на кръвта с кислород и отделяне на въглероден диоксид от организма. За да се разбере патофизиологията на дихателната

Прочетете »
хипогликемия, хипогликемичен шок, кома

Първа помощ при хипогликемия – ниска кръвна захар

[wpcode id=”8881″] Хипогликемия е медицински термин, който означава понижаване на нивата на кръвната захар под 3,9 mmol/L. Тя се среща предимно при диабетици, но клинично здравите хора далеч не са застраховани от нея. Често сигналите в центровете за спешна медицинска

Прочетете »
епистаксис, дете, кървене от носа

Първа помощ при епистаксис – остро кървене от носа

[wpcode id=”8881″] Здравейте, уважаеми читатели! Епистаксис или остро кръвотечение от носа е често срещано явление и обикновено се смята за лесна тема за учене. Въпреки това, аз се сблъсках със значителни затруднения, докато разбера правилната практика по този въпрос. Причината

Прочетете »