аквафобия

Аквафобия – защо хората изпитват страх от вода?

Прочетена: 271 пъти

Аквафобия: причини, симптоми и лечение

Водата е основна необходимост за оцеляване, но някои хора изпитват ирационален страх от нея, известен като аквафобия. Аквафобия може да предизвика силно безпокойство и дискомфорт само при вода на вода или дори при мисълта за нея. В тази статия ще обсъдим какво представлява състоянието, водещо до страх от вода, причините за развитие, симптоми, диагноза и лечение.

Какво представлява аквафобия?

Аквафобия е специфично фобийно разстройство, характеризиращо се с интензивен и постоянен страх от вода. Хората с аквафобия изпитват силна тревожност и могат да избягват да се доближават до водни източници, като плувни басейни, езера или океани. Те могат също така да избягват да се къпят под душа, във вана или да мият лицето си и да си мият зъбите с вода. Думата “aqua” е латински термин за вода, а “phobos” е гръцки термин за страх. Хората с аквафобия може да са имали травматични преживявания, свързани с вода, като например опит за удавяне, друг вид травматизъм и други, които може да са довели до развитието на тази специфична и опасна фобия.

аквафобия, страх от водаКакво причинява аквафобия?

Точните причини за аквафобия не са ясни, но някои основни фактори могат да допринесат за развитието ѝ.

Минали травматични събития свързани с вода, водещи до аквафобия

Хората, които са имали травматични преживявания, свързани с водата, като например едва не са се удавили или са участвали във воден инцидент, могат да развият страх от вода. Тези преживявания могат да създадат дълготрайни негативни спомени, които могат да предизвикат безпокойство при повторно излагане на вода. Самият страх от вода или аквафобия е вид психиатрично заболяване и колкото по-рано се проведе качествена диагностика и се предприеме лечение, толкова по-бързо хората могат да възстановят нормалния си начин на живот.

Аквафобия поради негативни преживявания свързани с вода

Някои хора може да са чували или гледали плашещи истории, свързани с водата в детството си, например истории за удавяне или корабокрушения. Гледането на филми за водни инциденти също може да доведе до развитие на аквафобия.

Фамилна анамнеза за различни по вид фобии, създаващо предпоставка за аквафобия

Пациентите с фамилна анамнеза за тревожни разстройства или специфични фобии са по-склонни да развият аквафобия. Хората с определени генни мутации също са по-склонни да имат тревожни разстройства.

Моделиране или промяна в мнението, заради насаден страх от други хора

Виждайки или чувайки за страха на някого от вода, може да доведе до развитие на панически страх при вида на вода. Ако някой от близките на даден човек има тази фобия, той също може да я развие, само защото страхът може да се предаде чрез приказки или споделени емоции.

По същия начин, като за пример, бих искал да приложа развитието на страх към определени неща в живота, без реално да сме ги срещали. Страх ли ви е от крокодили? Някога срещали ли сте крокодил? Страх ли ви е от змии? Представете си горещ ден, виждате змия. Как реагирате? Радвате се и я галите или си “плюете на петите”? А някога досега имали ли сте негативно преживяване със змия или крокодил? Или сте развили страх на базата на приказки, разкази и случки на други хора? Ето за това говоря.

аквафобия, панически страх от водаКакви са симптомите на аквафобия?

Страхът от вода може да се проявява под формата на паник атаки и прояви на белези на панически страх при вида на вода. Също така може да предизвика силно безпокойство и дискомфорт при хора само при вида на вода.. Симптомите включват:

  • Световрътеж, замайване или припадъци
  • Интензивно и обилно изпотяване – хиперхидроза
  • Гадене и повръщане
  • Бледа кожа
  • Пристъпи на паника
  • Ускорено дишане и сърдечен ритъм
  • Силно чувство на ужас и страх
  • Треперене
  • Напрягане на мускулите в тялото
  • Проблеми със съня, като безсъние и развитие на кошмари

Какви са причините за развитие на аквафобия?

Всичко, свързано с вода, може да предизвика тревожност при хората, имащи вече описаното психиатрично заболяване. Тригерите включват директен зрителен контакт с вода или воден източник, а в някои случаи – дори само мисълта може да доведе до симптоми на панически страх.

  1. Вани, душове или мивки
  2. Водни басейни като езера, язовири, море, океан или реки
  3. Напитки
  4. Фонтани в градини, молове или паркове
  5. Филми или телевизионни предавания
  6. Плувни басейни

Как се диагностицира аквафобия?

Ако страхът от вода пречи на ежедневието на даден човек, специалист по психично здраве, например психолог или психиатър, може да препоръча диагностично-терапевтичен план на специфично фобийно разстройство. Диагнозата се поставя, ако пациентите отговарят на някои от следните условия:

  • Видът на вода или мисълта за вода предизвикват изключителна тревожност и страх
  • Състоянието продължава поне шест месеца
  • Състоянието принуждава хората да избягват ситуации и места, на които има вода
  • Състоянието значително нарушава качеството им на живот
  • Състоянието предизвиква симптоми на тревожност или страх, които не съответстват на действителната опасност

Как се лекува аквафобия?

Съществуват няколко вида лечение, включително:

Терапия чрез експозиция на вода, водни източници, водоеми

Експозиционната терапия е едно от най-ефективните лечения на специфични фобии. По време на експозиционната терапия специалистите по психично здраве излагат хората на ситуации, които предизвикват тревожност, и постепенно им помагат да овладеят реакцията си.

Този вид терапия често се комбинира с когнитивно-поведенческа терапия, за да се обърне внимание както на емоционалните, така и на поведенческите аспекти на разстройството. Този вид терапия се фокусира върху промяната на негативните мисловни модели и поведение, които допринасят за разстройството, докато диалектическа поведенческа терапия помага на хората да регулират емоциите си и да подобрят междуличностните си отношения.

Диалектическа поведенческа терапия обикновено се използва за лечение на лица с гранично личностно разстройство, но може да бъде от полза и за хора, които се борят с други психични състояния, като депресия, тревожност, хранителни разстройства и злоупотреба с вещества.

Диалектическа поведенческа терапия обикновено включва както индивидуална терапия, така и групови терапевтични сесии. По време на индивидуалната терапия терапевтът работи с лицето, за да определи конкретни цели и да разработи план за лечение. Терапевтът може да използва и техники, като ролеви игри и репетиция на поведението, за да помогне на пациента да усвои нови умения и да ги практикува в безопасна и подкрепяща среда.

Груповите терапевтични сесии, от друга страна, позволяват на индивидите да се учат един от друг и да практикуват нови умения в социална среда. Груповата терапия може също така да осигури усещане за общност и подкрепа, което може да бъде особено полезно за хора, борещи се с чувството за изолация или самота.

Таблица, обобщаваща информацията за аквафобията:

Аквафобия (страх от водата)Клинична характеристика
ДефиницияСпецифичен страх към вода и водни източници, водещ до панически атаки и други симптоми.
Причини за развитиеМинали травматични събития свързани с вода, фамилна анамнеза за фобии, специфично моделиране.
СимптомиСветовъртеж и замайване, чувство на слабост, обилно и интензивно изпотяване, гадене, повръщане, развитие на паник атака, учестено дишане, ускорен сърдечен ритъм, силен страх, тремор, напрегната мускулатура на тялото, затруднения в говора и други.
ТригериВани с вода, душ, баня, мивки, езера, реки, язовири, море, океан, напитки, телевизионни филми и предавания свързани с вода и други.
ДиагностикаСилна тревожност, продължителност поне шест месеца, изолация, нарушения в качеството на живот, страх към нещо, което реално не носи никаква опасност и други.
ЛечениеЕкспозиционна терапия, когнитивно-поведенческа терапия, диалектическа поведенческа терапия, както и лекарствена терапия.

Имайте предвид, че за лечението на аквафобия може да се използват и медикаменти, особено при хора с тежки симптоми, които значително нарушават ежедневието им. Антидепресантите и лекарствата против тревожност обикновено се предписват за овладяване на симптомите на специфични фобии. За постигане на най-добри резултати, обаче, медикаментите обикновено се използват в комбинация с терапия с психолог и вид поведенческа терапия.


Безплатна консултация с лекар, д-р Цанко Стефанов

Прочетете още за:

  1. 5 ползи от дълбоко дишане при стрес, техника 4-7-8
  2. 5 опасности на 3 вида хранителни разстройства
  3. Шизофрения – на дълбоко в клиничната картина – 2 основни вида симптоми
  4. Личностни разстройства – #1 от психолог Лучия Таскова
  5. Предменструален синдром и предменструално дисфорично разстройство #1

Автор: д-р Цанко Стефанов