Рак на дебелото черво – 4 причини, симптоми, диагностика и лечение

Прочетена: 878 пъти

Рак на дебелото черво, включително и правото черво, е злокачествено заболяване, което се появява с три вида макроскопски форми – туморна, язвена и скирозна. Това има значение по отношение на лечението, което ще бъде назначено впоследствие. Характерното за него е, че той метастазира по лимфен и кръвен път.

Клиницистите го стадират според това кой слой на червото е засегнат при рак на дебелото черво – дали лигавицата, мускулния слой или външната мембрана на червото, т.нар. сероза. Рак на дебелото черво е значително по-често срещащ се от карцинома на стомаха, макар че доскоро тенденцията е била обратната. Учените са открили определени предразполагащи причини и рискови фактори за възникването на този тип тумор.

Рискови фактори и причини за развитие на рак на дебелото черво

  • Хронична обстипация – запек
  • Хронични колитни заболявания
  • Полипи
  • Употреба на химически замърсени и радиоактивно контактни храни

Наследствеността също има значение. Преки родственици на заболели от рак на дебелото и правото черво са в по-голям риск от развитие на заболяването.

Симптоми и клинична картина при рак на дебелото черво

рак на дебелото черво и ректумаИма определени симптоми, за които всички, но особено хората над 40 години, трябва задължително да следят. Така например, болните от рак на дебелото черво се оплакват от някои общи признаци. Това са най-често:

  • Анемия – тя е по-силно изразена при рак в дясната половина на червото и при тумори, локализирани по възходящото черво до средата на напречното.
  • Запек – той може да прогресира дори до илеус (чревно запушване) или с други думи: липса на флатуленция (газове) и изхождания. Тези симптоми са типични предимно за туморна локализация в лявата половина на напречното и низходящото черво, както и в областта на сигмоидната извивка. Тогава много често пациентите страдат и от диарични изхождания, слуз и наличие на кръв в изпражненията. Това е и характерна особеност, за която болните съобщават в повечето случаи:
  • Кръвоизлив – при рак на правото черво кръвта изтича в цялото си количество и е с доста специфична миризма. Диференциално, това я отличава от кръвта при хемороидната болест, при която кръвта е ясна и капе в края на дефекацията и върху изпражненията. 
  • В немалко случаи може да се наблюдава и редуване на запек с диария.

Диагностика при рак на дебелото черво

рак на дебелото черво, колоректален ракДиагнозата карцином на дебелото и правото черво се уточнява и с рентгенография на червата с контраст, въведен с клизма след щателно почистване на чревния лумен. Радиолозите забелязват стеснения при инфилтриращата форма, докато при язвената се вижда отпечатан дефект в стената на червото като резултат от развитието на туморната формация. Най-точна, обаче, е диагнозата след фиброколоноскопия, при която се вижда конкретната форма на тумора. Хистологичната диагноза пък казва крайната си дума. 

Специфична е клиничната картина при локализация в правото черво – болните имат чувство на тежест и неудовлетворение от дефекацията. Като част от физикалния преглед се прави ректално туширане (въвеждане на пръст в ануса за инспекция) в коремно-лакътно положение на пациента и тогава се установява твърда формация, а лекарят е способен да определи височината на процеса.

Изследването се доуточнява с ректоскопия, при която може да се биопсира материал, за да се изведе окончателната хистологична диагноза, да се стадира процесът и да се назначи възможно най-адекватното терапевтично поведение. За щастие, карциномът в аналната част на ректума подлежи на лъчелечение. Освен него, терапията включва и оперативна намеса, както и химиотерапия и имуностимулантни медикаменти.

Лечение на рак на дебелото на черво: хирургично лечение

рак на дебелото червоОперацията при рак на сляпото, възходящото черво, дясната флексура и половината на дебелото черво се нарича хемиколектомия. Но при напреднали случаи хирургичното лечение може да изиграе само палиативна роля. Това е така нареченото отбременяване, при което се извежда дефинитивен анус в илиачната област и пациентът трябва да живее с илео-стома (торбичка извън корема).

Преживяемостта след лечение от рак на дебелото черво зависи от своевременно извършената и успешна операция, както и от адювантното лечение (химио- и лъчетерапия) и може да варира между 5 и 20 години.

рак на дебелото черво, улцерозен колит,Учените, изследващи рак на дебелото черво, са открили, че определени храни могат да бъдат изключително полезни в превенцията и профилактиката при злокачествените заболявания на червата. Такива са например:

  • Плодовете – повечето плодове са идеален източник на фибри, антиоксиданти и фитохимикали, голяма част от които редуцират риска от гастроинтестинални заболявания (възпалителни или неопластични). Тук говорим за ябълки, горски плодове, манго, портокали и други цитруси, круши и т.н.
  • Почти всички зеленчуци – като е важно да се отбягват тези, съдържащи твърде много нишесте, и се наблегне на тези, обогатени с витамини, фибри и минерали. Добре е да се консумират артишок, броколи, зеле, моркови, цветно зеле, целина, краставици, маруля, спанак, домати.
  • Варива и бобови храни – те са пълни с витамин B и витамин Е, както и с фибри. Това са всички видове боб, леща, грах и нахут.
  • Пълнозърнести храни – хубаво е те да се комбинират с прясна риба, нетлъсти меса и яйца. От тях препоръчваме ръжени хлябове, кафяв ориз, киноа.
  • Ядки – те са изключително богати на полезни мастни киселини, фибри и флавоноиди. Известни са с холестерол-понижаващия си ефект, както и с намаляване на риска както от диабет тип 2, така и от рак на червото. Наблягайте на кашу, лешници, пекани, шам-фъстък, бразилски орех, обикновени орехи, бадеми.

Автор: Александър Манчев