митрална стеноза, сърдечносъдови заболявания, митрална инсуфициенция, митрална регургитация, високо кръвно налягане, Предсърдно мъждене, аритмии, сърдечно-съдова система, болести, лечение, превенция, здраве, здравни новини, здравен портал, кръвно налягане, пулсации, палпитации, ускорен пулс, прескачане на сърцето, ритъмно-проводни нарушения, лечение, кардиология, кардиолог, консултация с лекар

Митрална стеноза: болест на митралната клапа

Прочетена: 511 пъти

[wpcode id=”8881″]

Какво представлява състоянието митрална стеноза?

Митрална стеноза е заболяване на сърцето, характеризиращо се със стесняване на митралната клапа, разположена между лявото предсърдие и лявата камера на сърцето. Тази патология води до нарушаване на нормалния кръвен поток от предсърдието към камерата, което може да доведе до различни усложнения, включително сърдечна недостатъчност.

Най-честата причина за развитие на митрална стеноза е ревматичната треска, заболяване, което може да възникне след инфекция с бета-хемолитичен стрептокок група А. Ревматичната треска причинява възпаление на различни зони на сърцето, включително клапите, което води до тяхното удебеляване и стесняване. Други причини за развитие на митрална стеноза включват калцификация на клапата, вродени дефекти и някои автоимунни заболявания.

Симптомите на митрална стеноза често се развиват постепенно и могат да включват задух, умора, намалена физическа активност и издръжливост, чувство на стягане или болка в гърдите, често свързана със сърдечната дейност, и припадъци. В някои случаи могат да се появят и симптоми на сърдечна недостатъчност, като оток на долните крайници и подуване на корема.

Рискови групи за развитие на митрална стеноза

митрална стеноза, заболявания на щитовидна жлеза, високо кръвно налягане, здраво сърце, сърдечна трансплантацияМитрална стеноза е по-често срещана при жените, като те представляват около две трети от всички случаи. Възрастовата група, най-често засегната от заболяването, е между 40 и 60 години, въпреки че симптомите могат да се развият и при по-млади или по-възрастни хора.

Разпространението на сърдечната патология митрална стеноза варира в различните части на света, като е по-висока в страни с ниски и средни доходи, където достъпът до антибиотици и здравни грижи е ограничен, което увеличава риска от развитие на ревматична треска. В развитите страни случаите на митрална стеноза са намалели именно благодарение на по-доброто лечение и профилактика на стрептококовите инфекции.

Рискови фактори за развитието на заболяването включват история за ревматична треска, високо кръвно налягане, предсърдно мъждене и други сърдечни заболявания. При хора с ревматична треска, профилактиката с антибиотици може да намали риска от развитие на митрална стеноза.

Какви са основните симптоми на митрална стеноза?

дихателна недостатъчност, астма, задух, кашлица, сухи свиркащи хрипове, хрипове, свиркащо дишанеКлиничната картина варира в зависимост от тежестта на стенозата и скоростта на нейното прогресиране. В ранните етапи пациентите може да са безсимптомни, но с напредването на състоянието обикновено се появяват симптоми като:

  1. Диспнея: Задух, първоначално при физическо усилие, а в тежки случаи и в покой, дължащ се на белодробна венозна хипертония и конгестия.
  2. Умора и слабост: Вследствие на намаления сърдечен дебит и намалената системна перфузия.
  3. Сърцебиене: Често се дължат на предсърдно мъждене, което е често срещано при напреднала митрална стеноза.
  4. Хемоптиза: Кашлица с храчки примесени с кръв в резултат на белодробна конгестия и капилярно разкъсване.
  5. Хрипове: В редки случаи разширеното ляво предсърдие може да притисне ларингеалния нерв (синдром на Ортнер), което води до появата на хрипове.
  6. Системна емболизация: При пациенти с предсърдно мъждене съществува риск от образуване на тромби в лявото предсърдие, което може да доведе до емболични заболявания, каквото е, например, исхемичен мозъчен инсулт.
  7. Десностранна сърдечна недостатъчност: Симптоми, като периферни отоци и асцит, могат да се развият поради белодробна хипертония и последваща деснокамерна недостатъчност.

Как се диагностицира митрална стеноза?

ехокардиография, болести на сърцето, сърце, митрална стеноза
Ехокардиография

Диагнозата се основава на клиничната оценка, ехокардиографските находки и, ако е необходимо, на допълнителни диагностични процедури.

  1. Анамнеза и физикален преглед: Фокусирайте се върху симптомите на диспнея, умора и признаци на дясна сърдечна недостатъчност. Аускултацията може да разкрие диастолен тътен и “щракващ звук” след втория сърдечен тон.
  2. Ехокардиография: Трансторакалната ехокардиография (ТТЕ) предоставя подробна информация за анатомията на митралната клапа, степента на стеноза и наличието на всякакви свързани клапни лезии. Трансезофагеалната ехокардиография (ТЕЕ) може да се използва за допълнителна оценка, особено ако ТТЕ е неубедителна или ако е необходимо да се оцени наличието на предсърден тромб.
  3. Рентгеново изследване на гръдния кош: Може да покаже признаци на белодробна конгестия, увеличено ляво предсърдие и хипертония на белодробната артерия.
  4. Електрокардиограма (ЕКГ): Често показва признаци на уголемяване на лявото предсърдие и може да покаже аритмии – като предсърдно мъждене.

Какво е съвременното лечение на митрална стеноза?

Лечението на митрална стеноза има за цел да облекчи симптомите, да предотврати усложненията и да възстанови нормалната функция на клапата. Методите за лечение зависят от тежестта на стенозата, симптомите и наличието на усложнения – като предсърдно мъждене и белодробна хипертония.

onlineклиника-банер-online-medicineс-д-р-цанко-стефанов
Връзка към нашата онлайн клиника за консултации със специалист.
  • Терапия: Включва диуретици при белодробна конгестия, бета-блокери или блокери на калциевите канали за контрол на честотата при предсърдно мъждене и антикоагуланти за профилактика на тромбоемболията.
  • Перкутанна митрална балонна валвотомия (PMBV): Показана е при симптоматични пациенти с умерена до тежка митрална стеноза, които имат благоприятна клапна анатомия и нямат значителна митрална регургитация. PMBV може да облекчи стенозата чрез разделяне на срастналите се клапни платна.
  • Хирургично лечение: При пациенти с тежка симптоматична стеноза, които не са кандидати за PMBV или при които процедурата е била неуспешна, се обмисля възстановяване или смяна на митралната клапа. Възстановяването на клапата е за предпочитане пред заместването ѝ поради по-малкия риск от усложнения.
  • Проследяване и мониторинг: Редовното проследяване и ехокардиографските оценки са от решаващо значение за проследяване на прогресията на заболяването, функцията на клапата и развитието на евентуални усложнения.

Изборът на лечение трябва да бъде индивидуален, като се вземат предвид специфичните за пациента фактори, като възраст, съпътстващи заболявания и наличие на съпътстващо клапно заболяване. Ранната интервенция и подходящото лечение са от ключово значение за подобряване на резултатите и качеството на живот при пациентите с митрална стеноза.

Автор: д-р Цанко Стефанов