Инсулт, видове инсулт, хеморагичен инсулт, исхемичен инсулт, кръвоизлив, парализа

Инсулт – #1 ръководство за основните видове и начините за лечение

Прочетена: 367 пъти

Инсулт, видове инсулт, хеморагичен инсулт, исхемичен инсулт, кръвоизлив, парализа

Акценти в статията

Видовете инсулти и тяхното лечение

В днешната статия ще си поговорим по-подробно за инсултите. Познати още като удар на обикновен език, а в медицината често се обозначават като мозъчно-съдов инцидент. Да започнем с това…

Какво представлява инсултът?

Инсултът е животозастрашаващо състояние, което се получава, когато част от мозъка е лишен от достатъчно кръвоснабдяване. Това най-често се случва поради запушена артерия или кръвоизлив в мозъка. Без стабилно снабдяване с кръв, мозъчните клетки в тази област започват да умират от липса на кислород.

Особено важно е да споменем, че инсултът е спешно състояние, при което всяка секунда е от значение. Ако вие или някой покрай вас има симптоми на инсулт, лекарската помощ трябва да бъде потърсена незабавно. Колкото по-бързо се предприемат мерки срещу инцидента, толкова по-вероятно е последващото възстановяване да е без дълготрайно увреждане.

Какви са основните симптоми и признаци на инсулт?

Много е важно да знаете със сигурност, че някой страда от инсулт, за да му окажете правилната помощ своевременно. Има някои твърде очевидни знаци, които лесно могат да ни наведат на идеята за удар. Те са следните:

  • Усмивката – накарайте човека да се усмихне. В случая търсим увисване от едната или от двете страни на лицето му, което е признак за мускулна слабост или парализа.
  • Човек с инсулт често има мускулна слабост от едната страна на тялото. Помолете го да вдигне ръце. Ако има едностранна слабост (а не я е имал преди), едната ръка ще отиде нависоко, докато другата ще увисне и ще падне надолу.
  • Инсултите често карат хората да загубят способността си да говорят. Те могат да развалят речта си (да говорят заваляно) или да имат проблеми с избора на правилните думи.
  • Отново – времето е критично, така че не чакайте излишно! Ако е възможно, погледнете часовника си и запомнете кога са започнали симптомите. Уведомяването на медицинското лице кога е било началото на симптомите, може да му помогне да разбере кои възможности за лечение са най-добри в случая.

Помнете също, че никой не е застрахован и всеки може да получи инсулт – от деца до възрастни, но все пак има хора, които са изложени на по-голям риск от други. Инсултите са по-чести в късните етапи на живота (около две трети от инсултите се случват при хора над 65-годишна възраст).

Съществуват, също така, и определени медицински състояния, които повишават риска от инсулт, включително високо кръвно налягане – хипертония, висок холестеролхиперлипидемия, диабет тип 2 и хора, които имат анамнеза за вече прекарани инсулт, инфаркт или неправилен сърдечен ритъм като предсърдно мъждене.

Плашещ факт е, че в световен мащаб тези заболявания са на второ място сред основните причини за смърт. В Съединените щати инсулт е петата причина за смърт. Те са и водеща причина за инвалидизиране.

Патомеханизмът на действие на инсултите е в по-голямата си част разбран добре. За мозъка инсултът е подобно на това, което е инфарктът за сърцето. И при двата, част от засегнатия орган губи кръвоснабдяването си, което пречи на дадената област да получава кислород, а без такъв мозъчните клетки (невроните) изпадат в кислороден глад и спират да работят правилно – това е т.нар. хипоксия.

Ако невроните останат твърде дълго без кислород, те умират. Ако достатъчно мозъчни клетки в дадена област загинат, щетите стават постоянни и пациентът може да загуби способностите, които тази област контролира – ходене, говорене, фина моторика, преглъщане и т.н.

Възстановяването на кръвния поток, обаче, може да предотврати този вид увреждане или поне да ограничи неговата тежест. Ето защо времето е толкова критично при мероприятията, които се предприемат по време на инсулт.

Има два основни вида инсулт: исхемичен и хеморагичен

  • Исхемичен инсулт – при него клетките не получават достатъчно кръвен поток, който да ги снабди с кислород. Това обикновено се случва, защото нещо блокира кръвоносните съдове в мозъка, прекъсвайки притока на кръв. Исхемичните инсулти са най-често срещаните и представляват около 80% от всички инсулти. Те обикновено възникват по един от следните начини: при образуване на съсирек в мозъка; при ембол, който се е откъснал от друга част в тялото и е преминал през кръвоносните съдове, докато не е заседнал в мозъка; при запушване на малки съдове (лакунарен инсулт), което може да се случи, когато човек е имал дългосрочно и нелекувано високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет. Много рядко причините остават неизвестни и тогава наричаме инсулта криптогенен.
  •  Хеморагичен инсулт – той причинява кървене в или около мозъка. Това се    случва или в самия мозък (интрацеребрално – „вътремозъчно“), или в субарахноидалното пространство (пространството между мозъка и неговата външна обвивка). Арахноидната мембрана е тънък слой тъкан с шарка, подобна на паяжина, който обгражда мозъка. Увреждането на кръвоносните съдове, които преминават през арахноидната мембрана, може да причини субарахноидален кръвоизлив, който кърви в субарахноидалното пространство, оказвайки натиск върху мозъчната тъкан отдолу.

Към споменатите вече едностранна слабост, парализа и неясен говор, тук ви информираме за останалите най-чести симптоми, които следва да се съблюдават дори при най-малкото съмнение за удар. Такива са:

  • Внезапна загуба — частична или пълна — на едно или повече сетива (било то зрение, слух, обоняние, вкус или осезание).
  • Замъглено или двойно виждане.
  • Загуба на координация или тромавост.
  • Замаяност или световъртеж.
  • Гадене и повръщане.
  • Скованост на врата.
  • Емоционална нестабилност.
  • Объркване или превъзбудено настроение.
  • Гърчове.
  • Загуба на памет.
  • Главоболие (обикновено започващо внезапно и силно).
  • Припадане.
  • Кома.

Съществуват множество причини за възникването на исхемични и хеморагични инсулти. Исхемичните сякаш по-често настъпват поради кръвни съсиреци. Това може да се случи по различни причини, като например атеросклероза или нарушения на кръвосъсирването, предсърдно мъждене или други сърдечни дефекти (дефект на предсърдната или камерната преграда).

Хеморагичните могат да възникнат поради високо кръвно налягане, особено когато то е било зле контролирано дълго време, или поради наличие на мозъчни аневризми или тумори.

При лечението на инсултите се вземат предвид конкретния тип удар и се прилага индивидуализиран подход към всеки отделен пациент. Най-общо казано ако има доказателства за запушен от тромб съд, се вливат тромболитици, т.е. лекарства, които да разрушат образувания тромб. При тях обаче има интересен момент, че са показани единствено в един времеви прозорец от 3-4 часа от настъпването на първите симптоми, след което приложението им става рисково и може да доведе до по-големи поражения за организма. Ето затова времето е от особена значимост при подобни инциденти.

Друга опция е механичната тромбектомия – или иначе казано, катетъризиране на голям кръвоносен съд до достигането на засегнатата област в мозъка, където връхчето на катетъра ще „захване“ тромба и ще го евакуира по безопасен начин. Важно за хипертониците, като тип превенция срещу инсулт, е да прилагат строг контрол върху кръвното си налягане и поддържането му в здравословни стойности.

Ние, от екипа на Online medicine, няма да се уморим да ви повтаряме колко важни са профилактиката и превенцията на определени заболявания, вместо лечението им, когато вече са възникнали. Затова и в този материал ще ви предложим няколко незаменими здравословни съвета, за да се радвате пълноценно на живота си.

  • Старайте се към подходяща диета и добавянето на упражнения към ежедневието. В други наши статии, каквато е тази статия ТУК, ще откриете подробна информация относно препоръките за спорт и физическо натоварване, които имат оптимален положителен ефект върху организма.
  • Спете достатъчно! (препоръчителното количество е седем до осем часа дълбок сън на денонощие).
  • Тютюнопушенето и употребата на тютюн, включително вейпинг, употребата на наркотици за развлечение или злоупотребата с лекарства, отпускани с рецепта, и злоупотребата с алкохол могат да увеличат риска от получаване на инсулт. Важно е да ги спрете. 
  • Усмихвайте се по-често и мислете позитивно! Това наистина помага.

Автор: Александър Манчев

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка област, висок процент на преживяемост при повечето инфекции, които

Прочетете »